Republika Srpska po Dodikovim aršinima iz 1994. (DOKAZI)


Piše: Borislav Radovanović

Od "zabranjenog analitičara" istinu je teško sakriti. Tako ekskluzivno objavljujem mapu Republike Srpske izrađenu po osnovu odluka Ustavotvorne skupštine Federacije BiH, čiji je Milorad Dodik bio delegat-ustavotvorac. Ukoliko se to Republikom Srpskom uopšte može nazvati. Istovremeno predstavljam eklatantne dokaze saučestvovanja Milorada Dodika u tadašnjem razbijanju Republike Srpske, pa neka ih pobije ko može.


FOTO 1.

Kakav odnos prema Republici Srpskoj je Dodik imao tokom rata najbolje pokazuje mapa izrađena 1994. u američkoj ambasadi u Beču. Sviđalo se to nekom ili ne, ali ovim tekstom izlažem neoborive dokaze da je Dodikovo učešće na Ustavotvornoj skupštini Federacije BiH od 30. marta 1994. godine, odnosno njegova delegatska podrška tom činu, direktno rezultirala mračnim idejama prezentovanim na mapi (foto 1.). 

Na karti sa originalnog dokumenta (koji posjedujem) žutom bojom i natpisom označio sam teritorije koje su bile namijenjene srpskom narodu i Srpskoj. Valja podsjetiti da je 1994. godine Republike Srpska činila 2/3 (dvije trećine) ukupne terirorije Bosne i Hercegovine. Zemljovid je sačinjen 8. maja 1994. godine u američkoj ambasadi u Beču, a njegove "autore" Harisa Silajdžića i Krešimira Zubaka prethodno je izglasao Milorad Dodik!.

Zahvaljujući novinaru Nebojši Vukanoviću doznali smo za postojanje Službenih novina Federacije BiH broj 1/94, objavljenih 21.jula 1994. godine. U pitanju je akt koji objedinjava Ustav Federacije BiH donesen 30. marta iste godine, amandmane i druge odluke Ustavotvorne skupštine FBiH, na kojoj je Dodik bio delegat po pozivu Alije Izetbegovića. Riječ je o daljoj provedbi Vašingtonskog sporazuma. Autentičnost dokumenta vidi se iz naredne fotografije (foto 2.).

FOTO 2.

Na Vukanovićevo objelodanjivanje ovog dokumenta uslijedio je nemušt demanti SNSD-a, no niko se, a Dodik ponajmanje, nije bavio vjerodostojnošću dokumenta objavljenog od strane Službenih novina FBiH - po nalogu federalnog parlamenta. To što bi se pojedinci rado "odrekli" sopstvene prošlosti samo je njihov problem, a dokument je vjerodostojan i jasno identifikuje Dodika kao ustavotvorca i konstitutivnog delagata skupštine od 30. marta 1994 (foto 3.).

FOTO 3.

Dakle, iz prednje fotografije (kombinacija dva navoda ustava) vidimo Srbina Dodika pod brojem 4. Liste pripadnika ostalih naroda. Vjerodostojnost navoda potvrđuju predsjedavajući Ustavotvorne skupštine Mariofil Ljubić i predsjednik Verifikacione komisije Mustafa Sedlarević. I datum i mjesto ("Teheran" po Dodikovom vokabularu) se jasno vide. 

U daljem ulazimo u "problematićne aspekte" Dodikovog odnosa prema Republici Srpskoj iz 1994. godine. Nije zgoreg podsjetiti da je Dodik tokom cijelog rata u Narodnoj skupštini Republike Srspske djelovao kao JEDINI OPOZICIONAR, dok je u parlamentu Federacije BiH (bar spram tog jednog dokazanog djelovanja) bio dio PARLAMENTARNE VEĆINE. 

Danas je doista mučno gledati (posebno slušati) Dodikove samoglorifikacije u "Hepi-ćiriličnim-lažijadama" i nipodaštavanje onoga šta je 1994. stvarao/konstituisao. No, činjenice su neumoljive. 

U članu/poglavlju 1. Ustava FBiH, koji je Dodik izglasao, nedvosmisleno stoji kako Bošnjaci i Hrvati, ostvarujući svoja suverena prava, PREOBLIKUJU TERITORIJE Bosne i Hercegovine. U stavu 2. stoji da će nakon "preoblikovanja teritorija", indirektno rečeno nasilno-oružanim putem, nakon ispunjenja zacrtanih ciljeva i tokom mirovne konferencije, tek se baviti pitanjima teritorija sa srpskom većinom.  

Elem, posebno je problematično dalje tumačenje prava utvrđenog u prvoj normi bošnjačko-hrvatskog ustava za koji je "Srbin" Dodik glasao. Krešimir Zubak i Haris Silajdžić, imaju zanimljive "kriterije za određivanje teritorije FBiH". Smatraju kako Bošnjaci i Hrvati polažu pravo na sve teritorije na kojima su zajedno činili većinu po popisu stanovništva iz 1991. godine (foto 4.)

FOTO 4.
Sa današnje pozicije možda zvuči degutantno podsjećanje kako je 1994. godine u stvari stvoren trojni pakt Bošnjaka, Hrvata i Angloamerikanaca (Vašingtonski sporazum valjda je potpisan u Vašingtonu). Zato je shvatljivo da su "teritorijalni kriteriji" utvrđeni u američkoj ambasadi u Beču. Kakvom "Olujom" je sve to rezultiralo znamo svi, pa i akter tog zločina Milorad Dodik!

Mnogo puta u svojim tekstovima sam otvarao pitanje: postoje li kakvi konkretni dokazi navoda Milorada Dodika da je učestvovao na konstitutivnim sjednicama Republike Srpske? Posebno me je intrigiralo da li je njegovo eventualno prisustvo bilo u funkciji stvaranja Republike Srpske ili samo zarad špijuniranja. Kako se potonje (tokom rata i poratno) ponašao imamo više razloga za sumnje o špijunskoj djelatnosti, umjesto onoga šta danas sam tvrdi. Možda to i razjasnimo jednog dana.

Sa druge strane imamo i dokumentaciju i svjedočenja drugih aktera Dodikovog "ustavotvorstva" Federacije BiH. Posebno je zanimljivo svjedočenje Muhameda Filipovića o tadašnjem angažovanju Dodika i njegovog daljnjeg srodnika Radoslava Dodiga. U nekom narednom tekstu, upravo slijedeći logiku Radoslava Dodiga, namjeravam potegnuti pitanje kako su vlasi (zanimanje, esnaf) od stočara postali "profesionalni" Hrvati i Srbi.

Za kraj valja mi još istaći kako prednje navode i dokaze prezentujem samo kako bih pokazao političke nedosljednosti i marifetluke "Velikih Srba", združenih sa identičnim manipulatorima drugih kvazietnija. Prednjenavedeno nisu moja uvjerenja, nego samo iznosim gole činjenice spram kojih se mogu referirati svi koji žele promišljati svojim glavama. I bilo bi društvenokorisno doznati mišljenja što više kategorija društva. Dodik političke mantre mijenja češće no čarape, pa ga bar povremeno valja suočiti sa činjenicama. 

P.S: Autor teksta ima saborce koji mogu potvrditi gdje je sve tokom rata bio i šta je činio, a sve to potvrđuju i ratni dnevnici jedinica. Tako nema potrebe ništa skrivati - poput Dodika i njegove "velikosrpske" bratije lažljivaca, ratnih prifitera i špijuna.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SELMA KARABOGOVIĆ: O "dubinskom pranju" duše

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"