"SUD Javnosti" najavljuje obračun sa "rudarskom mafijom"!



Piše: Borislav Radovanović


Kako smo najavili: "SUD Javnosti" pokreće kampanju suprotstavljanja bjesomučnoj pljački našeg rudnog bogatstva. Dokazivanje težine organizovanog kriminala korporacije "ArcelorMittal" i saučesnika iz naših institucija započinjemo sa "simboličkih" POLA MILIJARDE KM. Međutim, naš uzbunjivač Radenko Mikanović - Mikan nedvosmisleno tvrdi da je šteta samo po Republiku Srpsku skoro nemjerljiva i još nije konačna, a gdje su tek štete po zaposlene radnike i državu uopšte.


Naša parola glasi: "Kad institucionalna pravda izostane nastupa SUD Javnosti!", a koliko smo ozbiljni vidi se po najavi da razobličavanje enormnog kriminala "rudarske mafije" započinjeno sa "skromnih" pola milijarde konvertibilnih maraka, pri tome apostrofirajući kako koristimo samo - javno dostupne podatke (za sada!).

Radenko Mikanović, magistar rudarstva i specijalista iz oblasti primjene IT u rudarstvu, geologiji i drugim privrednim granama, bio je uposlenik korporacije "ArcelorMittal", u lokalnoj filijali "ArcelorMittal Prijedor" od 2004. godine. Vrlo brzo je uočio i zadokumentovao načine, aktere i obim opšte organizovane pljačke rudnog bogatstva, i svega što se ukrasti može, u rudniku Omarska. 

Kao savjestan građanin, vrlo brzo, je započeo interno uzbunjivanje unutar lokalne filijale, potom i na nivou korporacije, poštujući propisane korporativne procedure u takvim slučajevima. Imao se sumnje da su procedure lažne i smišljene samo za "pecanje", onih koji misle drugačije, ali se to konačno i dokazalo 2011. godine. Informisanje nadležnih institucija se završavalo proglašavanjem za "špijuna", a stigla je i "nagrada" u vidu težeg oblika nezakonitostog otkaza.

Višegodišnji progon, mobing i nezakonit otkaz iz 2012. godine nakon šestogodišnje borbe dokazao sam sudskim putem, i danas s punim pravom prozivam sve one koji su progonili mene, umesto da po slovu zakona i nadležnostima štite interese Republike Srpske. Preko 10 godina traje visoko organizovana pljačka sa ogromnim posljedicama po javni interes i narod, a isti pokvareni mozgovi, još uvek projektuju nove prevare i zločine protiv svog sopstvenog naroda.
Ja sam, kao i na početku, jednako odlučan da se suprotstavim tom kriminalu, ali mi je jasno i to da u ovom vilajetu nema onih koji će žrtvovati svoj lični interes zarad opšteg napretka društva.
Tek kroz projekat 'SUD Javnosti', uz saradnju sa kolegama iz EU, stvaram medijske resurse preko kojih će šira javnost napokon doznati, dugo skrivanu istinu, koja se čuva i baštini još od prve bagerske kašike iskopane rude u rudniku Omarska, ali i drugim rudištima ovog regiona.

Iako nemam nijedan dokument sa oznakom valute (finansijski), jer je korporativnim kodeksom to zabranjeno, ipak raspolažem takvom dokumentacijom, kojom se može dokazati piramida korupcije od vrha do dna u R.S., a iz sigurnosnih razloga, ista je deponovana izvan BiH.
I dok mi sada ovde pričamo - legalni i nelegalni rudarski pogoni u nekom delu vlasništva ovog naroda, a pod upravom dokazanih kriminalaca i podrškom visokokorumpirane političke elite i njihovih sluga, trpe ogromnu štetu, i ne samo u domenu prirodnih resursa,već i radnika, energenata, osnovnih sredstava... i svega onoga što se može preliti u nečiji privatni džep.
Iskoristio bih priliku da citiram navod iz jednog ozbiljnog elaborata koji je trebalo da se bavi temom 'Povećana potrošnja naftnih derivata' još iz 80-ih godina prošlog vijeka u kome se kaže 'nema snaga u rudniku koje bi mogle da se odupru...', što veoma jasno ukazuje na stepen organizovanosti lopova koji upravljaju našim prirodnim resursima.

kazuje Mikan.
Najjednostavniji tabelarni rezime korporativnih godišnjih izvještaja

Da bi plastično prikazao razmjere kriminala Mikan je prezentovao jednostavnu tabelu podataka korporacije "ArcelorMittal". Plavim pravougaonikom označene su količine proizvedene robne rude, dok su crvenim označena "papirološka umanjenja" za isti vremenski period (2009-2013). Jasno se vidi da je samo za četiri godine i PK "Buvač", nekakvim knjigovodstvenim rabotama, količina rudnih rezervi gotovo PREPOLOVLJENA.


"ArcelorMittal" prikazao proizvedenih 8,6 miliona tona, a papirološki zalihe umanjio za 27 miliona tona. No, "knjigovodstvena razlika" nije bukvalno nestala i to su oni "fantomski vozovi" na koje mediji i javnost odavno ukazuju iz ŽRS, a među prvima i psolednjima pokojni Čedomir Knežević. Šta o tome kaže Mikanović?

Kako sam to naveo u svom autorskom tekstu: prostim matematičkim radnjama nivoa osnovne škole, prema onome šta je sama korporacija prezentovala i uzimajući u obzir samo tri parametra, dolazimo do manjka od 16 miliona tona rovne rude. Normalno, sama količina je mnogo veća, ali tu ne smijemo zanemariti ni strukturu robe. Udio željeza u eksploatisanim količinama bitno je veći od onoga šta 'ArcelorMittal'  prikazuje, a sami prezentuju zakonski i projektno neprihvatljiv udio rovne. Ima tu još mnoštvo parametara koje treba uobziriti, da bi se došlo do stvarnih razmera štete uz svest da vek kopa i rudnika nije završen, a poznate su zakonske obaveze korisnika u domenu saniranja degradiranog terena (rekultivacija) i privođenja novoj nameni. Kao i pre 10 godina naglašavam da se, nadležni organi i institucije, moraju ozbiljno i sveobuhvatno pozabaviti onim šta radi ova korporacija uz svesrdnu pomoć korumpiranih pojedinaca iz institucija i politike.


Posebno podozrenje, Mikan iskazuje prema podacima o prikazanim rezervama i preostalom vijeku rada PK "Buvač" (zeleno). U svom autorskom tekstu, a slijedom podataka "ArcelorMittal", došao je do zaključka da se "priča završava" za manje od tri godine iako svi stručnjaci barataju sa podatkom od 5 godina. Takođe ističe, kako je upravo smiješan navod o još sedam godina eksploatacije i to sa prikazanom istom vrijednošću u posljednje dvije godine (2016 i 2017). 

Manipulacija o još sedam godina rada "ArcelorMittala" u rudniku Omarska je dio izlazne strategije i dovršetka prevare. Međutim, javnost mora da zna da su ovde Prijedor i Zenica, odnosno Republika Srpska i Federacija BiH, istovremeno i podjednako izložene opasnosti. Upravo kako su jednako pljačkane. Organizovanim kriminalom 'rudarske mafije' moraće se baviti organi krivičnog gonjenja Bosne i Hercegovine.


Van svake sumnje, u pitanju je - naveći kriminal ikada materijalizovan u Bosni i Hercegovini, a vidimo da institucije države na tom planu ne pokazuju nikakvo interesovanje. Po svemu sudeći moraće nastupiti "SUD Javnosti" i u domenu iniciranja krivičnog gonjenja, mada smo za sada primarno usmjereni na uzbunjivanje i informisanje javnosti.

Elem, pratimo aktuelna dešavanja u vezi protesta radnika oko prodaje rudnika, pa i u domenu najava tenderske prodaje državnog kapitala u RŽR Ljubija. I sa te strane zanimljiva su Mikanova tumačenja:

Ja se bavim tehničkim naukama, dakle egzaktnim i realno dokazivim stvarima. Mogu procenjivati u kojim pravcima slede dalja dešavanja, ali to nije od primarnog značaja. Ovog trenutka najvažnije je da reaguju nadležne institucije i hitnim mjerama preseku kriminal koji se odvija toliko dugo da su već mnogi dokazi uništeni ili nedostupni. To je preduslov i da utvrdimo stvarno stanje na terenu umesto de se bavimo lažnim pokazateljima "ArcelorMittala". Toga moraju biti svesni i radnici koji sasvim razumljivo štite svoje egzistencijalne interese. Svi oni znaju da sam ja nezakonito otpušten samo zbog ispoljavanja društvene odgovornosti i zaštite opštih interesa. Danas otvoreno mogu da kažem da bi Republika Srpska najmanju štetu pretrpela da je radnicima davala platu, a da uopšte ne dolaze na posao, tj. da ne rade ništa! I to je moguće konkreto dokazati i uskoro sledi.


Kako ističe Mikan, zaposleni su mogli na terenu vidjeti šta se dešavalo i šta se trenutno dešava na prostoru PK "Jezero", a gdje korporacija piše da još uvijek postoji zaliha od 3 miliona tona rude. Sa te strane, radnici ne bi smjeli nasjedati na očigledne manipulacije i sami sebe zavaravati oko pitanja zaposlenja. Krajnje naivno je da vjerovati u svoju egzistenciju kroz rudarenje poimaju u godinama (održivi razvoj). Trebalo bi da "računaju" u mjesecima! To se automatizmom odnosi i na zaposlene u zeničkoj željezari, pa i u drugim povezanim privrednim subjektima, kao npr. željeznice R.S. i Federacije.

Znamo da je Poreska uprava, provedenim postupkom, utvrdila kako je korporacija "ArcelorMittal", samo za period 2010.-2012., oštetila Republiku Srpsku za gotovo 50 miliona maraka. Normalno, Mikan je skeptičan u tačnost i ovog podatka.

Poreska uprava bavila se samo segmentom tzv. transfernih cena ili manipulacija sa cenama robne rude. To znači da je, samo kroz prikazani promet u kratkom vremenskom periodu, Republika Srpska oštećena za navedeni iznos. Postavlja se pitanje ko je u obavezi da se bavi protivzakonitim i neosnovanim umanjivanjima količina preostalih rezervi rude? Skoro 40 miliona tona rude (56-17) više nema pre nego što su poreznici i/ili inspekcijski organi započeli istragu. U kontrolisanom periodu obuhvaćeno je oko 5 miliona tona rude prikazanih u prometu, a zalihe su papirološki umanjene za oko 10 miliona tona. Ovo znači, da je stvarna šteta, za samo te tri godine, daleko (daleko, daleko) veća.

Oprezan je Mikan u iznošenju svih cifara, a naročito onih valutnih iznosa. Ali zato, autor ovog teksta, kao laik za oblast rudarstva, nema nikakav problem sa dopisivanjem još jedne nule na iznos koji je utvrdila Poreska uprava i već za taj period kalkuliše sa iznosom od pola milijarde maraka.

Kad smo već blizu problema sa željeznicama, valja se prisjetiti našeg najpoznatijeg željezničara i borca za radnička prava - pok. Čedomira Čede Kneževića. Naš Čedo, u svojim poslednjim godinama života bio je posebno posvećen povezivanju ljudi koje poznaje, a u ovom slučaju svog brata Mikana i autora ovog teksta, tako da još od tada traje naše zajedničko društveno djelovanje. Upravo zbog toga je, naš Čedo, svojevrstan simbol projekta "SUD Javnosti", a po pitanju "rudarske mafije", danas možemo otkriti da je Čedo pratio vaganje u vagone i otpremanje željezničkih kompozicija rude iz Omarske, dokumentovao ove nezakonitosti i mnogima dostavio, što će uveliko pomoći u shvatanju obima i načina ispoljavanja kriminala. Organizovanog! 

Za kraj ističemo kako u dokazivanju težine organizovanog kriminala "rudarske mafije" započinjemo sa "simboličkih" 16 miliona tona rude (po Mikanu) i pola milijarde maraka štete (po računici autora). Vrijeme će pokazati, koliko će se institucije približiti ovim podacima ciframa, računajući da smo mi tek smo "zagrebali" ovu materiju!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"

ISTRAŽUJEMO: Nenad Nešić izgubio vezu sa stvarnošću ili prodaje jevtine spinove?

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi