Imam pravo na "ćutanje"



Piše: Borislav Radovanović


Desetine medija „informisalo“ je javnost o mom posljednjem (prije mjesec i po) hapšenju, zadržavanju, samopovređivanju, suđenju... Tako se dogodilo da javnost „zna“ i kakav sam krimen počinio i zašto mi je suđeno, a meni to ni do dan danas od strane policije i suda nije saopšteno. Normalno: o toj „sitnici“ obavijestio sam medije i čekam da objave moj odgovor. Zasad djeluje da jedino imam pravo na "ćutanje".



SADRŽAJ ODGOVORA MEDIJIMA:

RTRS, SRNA, ATV, Nezavisne novine, BN TV, Slobodna Bosna

Poštovani, na osnovu članova 5. i 27. Zakona o javnom informisanju, a u vezi Vaših objava, tražim da u cilju istinitog i objektivnog informisanja javnosti na svom portalu objavite ovaj moj odgovor.

U kontekstu spornih objava ističem kako sam 22.10.2018. godine obratio se predsjedniku Osnovnog suda u Prijedoru i direktoru policije MUP RS sa zahtjevom za pristup informacijama. Mjesec i po nakon lišenje slobode od 03.09.2018., zadržavanja i sprovođenja u sud radi hitnog prekršajnog postupka, nije mi formalno saopšteno kakav krimen sam uopšte počinio, a kamoli zašto sam suđen i kažnjavan.

Pravno je krajnje nedopustivo nekog kažnjavati, hapsiti, zadržavati i procesuirati, a da mu niste prethodno ni saopštili razloge i pravni osnov progona, a kamoli uručili kakav optužni akt i predočili dokaze. Vrhunac nezakonitosti jeste kad procesuirana osoba iz medija kasnije doznaje kakav krimen je počinila i kakvim službenim radnjama je podvrgavana, uz prezentovanje javnosti neistina i ponižavajućih navoda, a u mom slučaju to se događalo više puta.

Posebno ističem kako pristup spisu i informacijama tražim zbog pokretanja postupka traženja pravne zaštite zajamčene Evropskom konvencijom o sprečavanju mučenja, nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja. Događaj o kom ste informisali javnost samo je nastavak višegodišnjeg institucionalnog mučenja, nehumanog i ponižavajućeg tretmana i kažnjavanja, kakvo porodica i ja neskrivljeno trpimo, i zbog čega smo prinuđeni tražiti pravnu zaštitu.

Vjerodostojnost navoda potvrđujem sadržajem i fotografijom akta dostavljenog navedenim institucijama.

Vezano za Vaše ranije objave neistinitog sadržaja i u domenu javno-medijske satanizacije obavještavam Vas da sam od institucije Predsjednika RS zatražio JAVNO IZVINJENJE U IME REPUBLIKE SRPSKE, o čemu takođe dostavljam sadržaj i fotografiju akta.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"

ISTRAŽUJEMO: Nenad Nešić izgubio vezu sa stvarnošću ili prodaje jevtine spinove?

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi