Branislav Borenović prihvatio inicijativu o daljem angažovanju članova Anketnog odbora

Piše: Borislav Radovanović


Branislav Borenović je političar sa visoko izraženim senzibilitetom za vrijeme i prostor u kom djeluje, a dovoljno hrabar da svoje ideje materijalizuje. Kad je Jeleni, Drašku, Adamu i ostatku svoje ekipe „mladih lavova“ dao maksimalnu slobodu u realizaciji njihovih ideja mnogi su bili skeptični. Elem, neoborivi izborni rezultati pokazali su put kojim će van svake sumnje ići buduća politička djelovanja u cijeloj zemlji. Kome nije jasno – to se naziva politička kreativnost!

Brane je kroz Anketni odbor DOKAZAO slaboumnost onih koji su na taj način pokušali „dokazati“ njegovu političku nesposobnost. No, u svemu šta radite važno je da ste iskreni i dobronamjerni, ali i dovoljno hrabri i vješti. Znamo kako je većina „najvišeg političkog i zakonodavnog tijela vlasti Republike Srpske“ (čitaj: „taster-poslanici“) SRAMNO, kriminalno i neodgovorno odreagovala spram neoborivih dokaza nezakonitosti i teških nepravilnosti pojedinaca u institucijama otkrivenim i prezentovanim od strane Anketnog odbora.

U svakoj normalnoj zemlji na same naznake sumnje da su visokorangirani nosioci javnih funkcija umiješani u težak zločin čisto preventivno uslijedile bi smjene i onemogućavanje daljih zloupotreba složbenih položaja i ovlaštenja. Danas vidimo kakve teške posljedice je produkovala krajnje pogubna odluka većine u Narodnoj skupštini, a posebno sa pozicije teških oblika kršenja međunarodnog prava protiv osnovnih ljudskih prava i sloboda. Tome se opet moramo odlučno suprotstaviti!

 

Zato je iznimno važno da Branislav Borenović prepoznaje aktuelna dešavanja, ali i da je spreman na dalju borbu, a šta vidimo iz njegovog odgovora na inicijativu o ponovnom okupljanju članova Anketnog odbora i razmatranje mogućnosti daljih aktivnosti. Borenovićev odgovor na predloženo objavljujem u cjelosti:




“Uvaženi Borislave,

hvala na riječima koje mnogo govore o radu Anketnog odbora, jednog “ad hoc” institucionalnog skupštinskog tijela, u kojem smo svi zajedno pokazali da se može odgovorno, profesionalno, zakonito i što je najvažnije čestito raditi institucionalni posao u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje.

Posebno je važno što smo to radili u potrazi za istinom i pravdom za ubijenog mladog čovjeka, Davida Dragičevića i ne smijemo prestati da dajemo svoj doprinos da se sazna potpuna istina. Svaku tvoju riječ potvrđujem i spreman sam da kontaktiram ostale članove odbora i upoznam ih sa tvojom inicijativom.

Sam znaš da su nam mogućnosti dosta limitirane jer je, formalno, Anketni odbor prestao sa radom danom podnošenja Izvještaja Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali moglo bi se dobro razmisliti o mogućnosti drugih pravnih radnji i aktivnosti, podnošenja prijave ili druge vrste djelovanja u nekim institucijama RS, ali i BiH i EU.

Biću slobodan da te uskoro kontaktiram sa više informacija.

S poštovanjem,
B. Borenović”

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"

ISTRAŽUJEMO: Nenad Nešić izgubio vezu sa stvarnošću ili prodaje jevtine spinove?

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi