"PRAVDA ZA DAVIDA": Junaci se na muci prepoznaju!


Piše: Borislav Radovanović


Istinski heroji su po prirodi skromni i ne teže ka samoisticanju. Zato pozivam ostale članove zajednice da prepoznaju i javno pohvale nekolicinu heroja (i naših neizostavnih HEROINA!), koji već 5-6 noći zaredom po ovoj hladnoći čuvaju Davora i Davidov trg (čak već pobolijevaju!). Istovremeno kritikujem ostale zbog nedostatka solidarnosti, jer je krajnje vrijeme da ove naše saborce malo zamijenimo - da čisto regenerišu organizme od iscrpljenosti. Evo i poneka najnovija informacija o aktuelnim dešavanjima.FOTO: Aleksandar Gluvić

Ljudskom solidarnošću, herojskim otporom i šestomjesečnim odricanjima "PRAVDA ZA DAVIDA" postaje ono šta sam davno najavio - svjetski prepoznatljiv simbol borbe za pravdu. To je već danas nepobitna činjenica! No, tek 5. oktobra demonstriraćemo dosad neviđenu moć.

Jesmo li promijenili entitet, državu, region? Odgovor kontrapitanjem: a jesu li danas onako osioni svima znani banditi, čijeg ponašanja se dobro sjećamo prije pojavljivanja "PRAVDE ZA DAVIDA"? Kome se to Milorad Dodik PRVOM javno izvinio? Malo ga ponijela masa njegovih sluga i skutonoša, pa se zaletio sa prijetnjama. Onda se dosjetio ko je danas "Lav gospodar Džungle" i požurio sa neiskrenim izvinjenjima. Zalud mu jer ga čeka "Konobarov račun"!

Elem, rano je za proglašavanje pobjede, nego se valja pripremiti za kljčne trenutke koji slijede munjevitom brzinom. Znamo svi razloge koje je Davor iznio oko odluke da preseli na Davidov trg. Ipak, treba k tome dodati i pragmatičnu ocjenu kako nam Davidov trg valja braniti dok god ne ostvarimo zacrtane ciljeve. Zato ga danas čuvamo na dvadesetčetvorosatnom nivou! 

Nebrojeno puta sam objasnio kako mi svoje objeve možemo postavljati i iz (npr.) Australije, ali da su naši najveći junaci oni koji mjesecima djeluju na našem "centralnom bojištu" - na Davidovom trgu. Zato zadnjih dana rjeđe objavljujem, a uglavnom sam fokusiran na "terenski rad". Juče smo pomogli Stefanu Blagiću i ekipi "ReStarta" u podjeli promo-letaka za "petoktobarsku revoluciju" (što bi kazali Ćeranić i Lazanski) u Prijedoru i Novom Gradu, a potom pohitali u Banjaluku na redovno okupljanje. Nastojim bar svakog drugog dana prenoćiti na Davorovoj "novoj adresi".

Dnevna okupljanja idu dobrom dinamikom i na tom planu ne trebe ništa posebno mijenjati. Zašto i mijenjati nešto šta je već dokazano dobra praksa? Muris Memić, otac ubijenog Dženana, ponovo je potegao iz Sarajeva da da podršku našoj borbi. Dva Lava, banjalučki i sarajevski, sa skupa odaslali su već prepoznatljive poruke. Pozdravili smo sinoć i dolazak našeg advokatskog tima - onako burno i u našem stilu. Ističem "našeg" obzirom da su ljudi (slijedeći našu opštu matricu) odlučili besplatno i uz maksimalan angažman pomoći Davidovim roditeljima u dolaženju do istine i pravde.

Ranije sam objasnio kako je advokatima potrebno vremena da dobiju pristup spisu i prouče materijal. Nije im sve ustupljeno, ali naši advokati su vrhunski stručnjaci (neuporedivi sa doškolovanim barabama "protivničke strane"), pa su vrlo brzo započeli sa procesnim radnjama. Davor i oni će zajednicu i javnost obavijestiti o detaljima kad odluče da je vrijeme za tako nešto. Ono šta mogu nagovijestiti jeste da stvari idu u željenom pravcu, dobro i da bi uskoro mogli uslijediti ozbiljni zaokreti u predmetu.

Nakon toga nastavili smo sa "noćnom stražom" po taktici "Ćaća nikad neće ostati sam". Na tom planu prvi komplimenti idu našim članicama koje zanemaruju svoje godine, bolesti, invaliditete... Ostaju na straži koliko god dugo mogu izdržati. Veličanstveno ih je samo gledati, a kamoli slušati iz kakvih uvjerenja se izlažu tegobama. Kad god odluče povući se možemo im samo reći - HVALA!

Prije ključne poente valja istaći i naše prijatelje iz političkog miljea. Ipak NISU SVI ISTI! Adama Šukala više i ne treba isticati obzirom da svi znaju kako je već mjesecima sve podredio našoj borbi. On i nije političar, nego naš saborac koji po cio dan djeluje na različitim zadacima, a noću bdije. Sinoć je u kasnim satima došao i Draško Stanivuković (šta opet nije novost), te nas obasuo svojim uobičajeno vedrim duhom. Nema potrebe da "kokodačem" zašto volim te mlade lavove Adama, Stefana, Draška... Sa Jelenom Trivić sam se mimoišao (različite smjene) i to mi je posebno žao. Naše Lavice su tek posebna priča, pa i kad su ove noćne straže u pitanju.

Uobičajeno, kasno sinoć došao je i Brane Borenović. Iako iscrpljen kampanjom nastoji u kasne noćne sate doći i "odraditi smjenu" na planu čuvanja našeg Lava Davora. Zna se koliko nas tamo bude kad Brane dolazi i to zasigurno nema veze sa pridobijanjem glasača. I on se, kao i svi mi, stavio u odbranu istine i pravde, te to prezentuje bez ikakve razlike od drugih. U stvari, razlika je u tome što se on smrzava, a "neki" vrlo glasni na društvenim mrežama tada čvrsto spavaju.

Ovim dolazimo i do naših najvećih heroja. Eto pozivam kompletnu zajednicu da provjeri ko si ti jedni te isti članovi koji noćima zaredom ostaju uz Davora - kad se svi povuku. Ko su ti najrevnosniji ČUVARI Davidovog trga? Eto ih na gornjoj fotografiji!

Večeras će nastupiti puna sedmica kako nekolicina njih ostaje do ranih jutarnjih sati. Vidimo kakve su vremenske prilike, a po njima se vidi i kako sve ovo djeluje na njihove organizme. To pod hitno moramo promijeniti! Sve šta je potrebno jeste malo organizacije i koordinacije, iliti da se i drugi pojave nakon ponoći. Nema potrebe za nekakvom brojnošću, a zajednica nam je velika, pa bi bilo logično da odmijenimo ove heroje. Nekima je dovoljno da prošetaju gradom, a nije neki problem i da njih 4-5 sjedne u auto te dođe iz obližnjih gradova. 

Nadam se da ćemo ovaj problem razriješiti dogovorima unutar zajednice, odnosno da ćemo već od danas sačiniti nekakav plan organizovanja dolazaka nakon ponoći. Ili, kako i sam činim, dolaženjem na skup svakih 2-3 dana pa ostajanjem do jutra. Ako ništa: vjerujte mi da ostajemo budni i zbog dobrog druženja, a i ja ih "utušim" pričom (možda i odspavaju kad me nema?). Da bi "izbjegli mene" ponesite vate za uši.

Dragi moji, ako može budući predsjednik Vukota Govedarica doći i čuvati naš trg i našag Lava, opet bez ikakve političke koristi i čisto slijedeći naš oblik borbe, trebalo bi da nam to bude primjer. Nadam se da neću biti pogrešno shvaćen, nego da naprosto iznosim činjenice, te apelujem na ostatak zajednice da narednih 7-10 dana izguramo ono šta smo započeli - SOLIDARNOŠĆU i organizacijom.

Lajkujte  "SUD JAVNOSTI" .

Inicijalno okupljanje na: Javna grupa "SUD JAVNOSTI"

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SELMA KARABOGOVIĆ: O "dubinskom pranju" duše

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"