Kako na izborima "presuditi" ubicama naše djece?!

Piše: Borislav Radovanović

Kako ispoštovati izborni ciklus, a istovremeno masovno osuditi zločince i kriminalce koji gospodare našim institucijama? Jednostavno: iskoristiti intimu glasačkog mjesta, te uz glasački materijal u kutiju ubaciti i "dopunski izborni listić" sa porukom traženja pravdu za svu ubijenu djecu Bosne i Hercegovine. Sa pola miliona ili čak milion takvih "dopunskih glasova" domaćoj i međunarodnoj javnosti šaljemo snažnu poruku TRAŽENJA PRAVDE, a nakon toga lako je doprijeti do Ujedinjenih nacija ili.Savjeta Evrope.
Svjesni kako ovde funkcionišu "teorije zavjere" Mikan i ja ovu ideju promovišemo bez bilokakvih konsultacija sa akterima koji bi zamisao mogli realizovati. Mnogo toga konkretnoga planiramo  realizovati kroz projekt "SUD Javnosti" , ali ovde nastupamo samo idejno. Bez ikakvih prezenzija da ideja bude uopšte prihvaćena ili ostvarena u ovom ili onom obličju. Čak izbjegavamo i ponuditi grafičko rješenje "izbornog listića" kako to ne bi bilo iskorišteno mimo volje zajednica koje se bore za nastradalu djecu. Samo ukazujemo šta je moguće izvesti, a biće nam čast predložiti i opcije daljeg djelovanja ukoliko ideja bude prihvaćena.

Mi jesmo članovi "PRAVDE ZA DAVIDA" i dosljedno ćemo ispoštovati Davorovu odluku oko toga kako se postaviti spram predstojećih izbora. Da ne bi neko Davora Dragičevića, Savez za promjene, "britanske obavještajce" ili naše prijatelje iz Indije (ima ih još!) optuživao za bilošta ističemo kako je ovo naša ideja, a da li će i kako uopšte biti prepoznata odlučiće oni koji i treba da donose odluke.

Znači, suština ideje jeste da se odštampaju manji leci (najbolje A5 format) na kojima bi pisalo nešto u stilu "Pravda za Davida i Dženana - Pravda za ubijenu djecu", sa mogućnošću i grafičkog dizajniranja. Iste je moguće i postaviti u elekektronskoj formi na društvenim zajednicama kako bi se građani mogli što masovnije organizovati. Ko to želi može i na komadu papira rukom napisati sličan sadržaj.

Svaki građanin koji odluči iskoristiti glasačko pravo, u ma kom obliku, ima mogućnost da potpuno neometano u (PRESAVIJENI!) standardizovani glasački materijal ubaci i ovaj "dopunski listić". Prilikom prebrojavanja glasova ovakvi akti svakako se izdvajaju, a lako je od CIK-e zatražiti podatak u kom broju je ovakva akcija materijalizovana. Dakle, izborni ciklus nije narušen, a samo je iskorišten za odašiljanje poruke.

Nije teško pretpostaviti kako bi moćne svjetske medije ponajviše zanimao podatak koliko je građana na ovaj način iskazalo nepovjerenje u institicije, nego koliko glasova je dobio Petar Đokić. Time bi zajednice, posebno dobro organizovane poput "PRAVDE ZA DAVIDA", dobile potreban međunarodni medijski interes za konkretne akte obraćanja čak najvišim institucijama - poput Ujedinjenih nacija ili Savjeta Evrope. 

Naše procjene su da bi se bez mnogo organizacije, a vremena ima sasvim dovoljno, na ovaj način moglo zadokumentovati i kod CIK-a "deponovati" nekih pola miliona do čak milion DOKAZA koliko su građani nezadovoljni radom institucija i ponašanjem moćnih pojedinaca u istima. Maloli je što su institucije pretvorili u instrumente pljačke i obespravljivanja građana, nego i sopstveno zločinaštvo materijalizuju kroz institucije. Ubijaju nam djecu! 

Kažu da građani trebaju imati povjerenja u institucije. No, ima li danas iko živ da uopšte vjeruje kako se ti naši "hindžubisi" mogu nazvati institucijama? Ako je tako, pa hajde da nađemo načina kako svoje nepovjerenje i konkretno pokazati. Eto, mi ponudismo ideju, a rado prihvatamo svaku sugestiju, kritiku, komentar...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SELMA KARABOGOVIĆ: O "dubinskom pranju" duše

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"