Prijavi izbornu krađu: Biserku na robiju!


Piše: Borislav Radovanović

Smatrate da su Željka Cvijanović i Milorad Dodik izbornom krađom došli do mandata. Želite da Tužilaštvo BiH povodom toga provede istragu. Ništa jednostavnije! U okviru projekta "SUD Javnosti" osmislili smo unificirani obrazac prijave, kojim svaki savjestan građanin može podnijeti krivičnu prijavu. I bez ikakvog straha od odgovornosti ili posljedica.



Ilustracija: Haler.blogger.ba
Iako još uvijek projekt "SUD Javnosti" nije spreman za puštanje u punom kapacitetu dešavanja nas primoravaju na reagovanja. Promoteri ovog projekta, baš kao i gro populacije, smatraju da Željka Cvijanović i Milorad Dodik nisu mogli dobiti ni približno glasova koliko je prezentovano. Posebno Biserka!

Kako odreagovati? Kao i uvijek - pravno i legitimno, a to podrazumijeva pravnu bitku. Elem, svaki postupak započinje prvim podneskom - prijavom, a kasniji koraci biće blagovremeno objelodanjeni. Normalno, ukoliko građani i javnost prepoznaju ovakav format pravne bitke i odreaguju kako očekujemo.

Dakle, prezentujemo unificirani obrazac krivične prijave (pravilno: prijave krivičnih djela) Tužilaštvu BiH, koji svaki savjestan građanin može odštampati, popuniti podatke, potpisati i poslati Tužilaštvu BiH. Čak to može učiniti i pseudonimno (npr. napiše "Miki Maus"). Svaka ovakva prijava je validna, tužilaštvo je mora zaprimiti, te svakom prijavitelju koji naznači ime i adresu pismeno odgovoriti o tužilačkoj volji.

Ideja je opet vrlo jednostavna, a slijedi ono šta smo uradili vezano za ubistvo Davida Dragičevića kada je preko 2 000 savjesnih građana podnijelo prijave. Tad su svi prijavitelji vidjeli da takav oblik prijavljivanja nema šanse da proizvede nikakve štetne ili opasne posljedice po prijavitelja.

I u ovom slučaju valjalo bi Tužilaštvu BiH poslati nekoliko hiljada prijava, a da vidimo hoće li se neko usuditi da odbije provesti istragu da li su činjena krivična djela "prevara pri glasanju" i "izborna prevara". Ili će se tek tako usuditi da istragu zaključi kako legitimnu izbornu pobjedu. A svi znamo da Biserka legitimno nema šanse da je dobila onoliki broj glasova.

Dakle, za početak predstavljamo i nudimo na preuzimanje unificirani obrazac prijave, te čekamo da vidimo kakva će biti reakcija građana. Od toga ovisi dalji tok pravnog djelovanja. Normalno, kao i u svemu očekujemo prijedloge, mišljenja, kritike i ino od strane građana, jer tako samo možemo doći do željenog kvaliteta.




NAPOMENA: Ukoliko građani obrazac koriste pravilno (popunjavanjem podataka i potpisom) i sa oznakom "SUD Javnosti" pravnu odgovornost za sadržaj i navode prijave, te teret dokazivanja, snosi promoter projekta kriminalista Borislav Radovanović (autor). 

Obrazac prijave u PDF formi možete vidjeti i preuzeti klikom OVDE .



Pristupi FB zajednici: "SUD Javnosti" zajednica

Lajkuj ili prati stranicu: "SUD Javnosti" stranica


"Kad institucionalna pravda izostane nastupa "Sud javnosti"

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

MILAN BOŽIĆ: Oštro i i argumentovano o Dodikovoj Privatnoj Crkvi

ISTRAŽUJEMO: Nenad Nešić izgubio vezu sa stvarnošću ili prodaje jevtine spinove?

NEBOJŠA ĐURIĆ: "Dokle više mislite ćutati?!"